Al een aantal jaren wordt er door de Nederlandse media verkondigt dat we in Nederland weinig goede doelmannen hebben. Blijkbaar is men blind of kijkt men met een verkeerde bril, want in ons kikkerlandje lopen er wel degelijk goede doelverdedigers rond. Een aantal weken terug heeft u op VoetbalInfo.nl kunnen lezen dat SC Cambuur-goalie Marco Bizot aan de weg aan het timmeren is als een talentvolle jonge doelman. Nu laten we Robbin Ruiter, de allerlaatste man van FC Volendam, aan het woord.

Robbin Ruiter, 24 jaren jong,  is al sinds jaar en dag te vinden op het trainingscomplex van FC Volendam. Het ging stapje voor stapje, met vallen en opstaan, maar Robbin knokte zich naar de top. Die top, een basisplaats in het eerste elftal van Volendam, is inmiddels bereikt. Maar de, in Amsterdam geboren en in Volendam getogen speler wil meer en kan veel meer. Robbin: “Binnen nu en twee jaar wil ik in de Eredivisie spelen.”

“Elke voetballer heeft zijn dromen die hij wil verwezenlijken, ook ik heb ze, maar ik weet dat ik nog wel een aantal stappen moet maken. Die stappen kan ik maken bij FC Volendam, waar ik perfect wordt begeleid en ondersteunt door keeperstrainer Harold Wapenaar, die natuurlijk veel ervaring heeft opgedaan, als doelman, in zowel binnen- als buitenland. Hij kan mij de juiste (keepers)technieken bijbrengen. Harold kent mij door en door, en weet dan ook goed waar de puntjes op die i gezet moeten worden.”

“Het aanvallen van de bal is bijvoorbeeld een belangrijk aspect aan het worden voor een doelman. Het anticiperen op de situatie die komen gaat, zeg maar. Je kunt het ook omschrijven als het actief mee doen met het spelletje. Het meevoetballen, het coachen en neerzetten van je medespelers zou je hier ook onder kunnen scharen. Deze beweging c.q. belangrijk item heeft Wapenaar meegenomen vanuit zijn periode in Italië. Daar was het extreem belangrijk dat een doelverdediger de facetten van het aanvallen van de bal onder de knie had.”

Robbin Ruiter ziet zichzelf, min of meer, als een allround doelman. “Ik ben een keeper van 1.96m lang, dus met hoge ballen vanaf de flanken heb ik geen of weinig problemen. Die lengte kan voordelen hebben maar heeft natuurlijk ook zijn nadelige kanten. Het katachtige wat bijvoorbeeld Ajax-keeper Kenneth Vermeer heeft, heb ik in mindere mate. Maar goed, zoals ik net al aangaf valt er nog veel te leren. Daarom zit ik dan ook nog bij FC Volendam, in de Jupiler League. Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij de voetbalclub uit het bekendste dorp van Nederland. Ik kan mij goed ontwikkelen hier en zie de toekomst van de club dan ook zeer positief in.”

“We hebben met zijn allen de weg naar boven weten te vinden”, geeft Robbin aan. “In het begin van de competitie liep het niet zo goed, maar langzamerhand zie je vorderingen. De staf van FC Volendam heeft inmiddels de juiste balans weten te vinden tussen jong en oud, denk ik. Er zit heel veel potentie in deze ploeg. Het voetbalplezier straalt er dan ook elke dag vanaf.”

De doelstelling van Volendam is hoog ingezet maar best reëel te noemen. Robbin: “Een club als Volendam is eigenlijk aan zijn stand verplicht mee te draaien voor een plaats in de play-offs. Vorig seizoen speelden we in de play-offs tegen VVV-Venlo. De Limburgers wonnen wel, maar als team waren we zeker niet minder dan VVV. De club, maar ook ik, hoopt dat Volendam snel weer terug zal keren naar daar waar het hoort. In de Eredivisie.”

Robbin Ruiter gaf het in het begin van het interview al even aan. De doelman hoopt binnen nu en twee jaar te spelen op het hogere platform, de Eredivisie. “Weet je, ik heb altijd keihard gewerkt om te bereiken wat ik nu heb bereikt, daarbij geloof ik dan ook sterk in de kwaliteiten die ik bezit.
Mocht het nou zo zijn dat er een club zich meldt bij Volendam, en mocht het zo zijn dat die eredivisievereniging er uit komt met Volendam, dan ga ik, maar vergeet niet, die club moet wel bij de persoon en doelman Robbin Ruiter passen.”

Sipke Tjerkstra

Geef een reactie