Debuut seizoen 2009 – 2010 FC Volendam doelman Robbin Ruiter
Debut season 2009 – 2010 FC Volendam goalkeeper Robbin Ruiter

12-02-2010 FC Volendam 0 – 1 AGOVV Apeldoorn
08-02-2010 Excelsior 4 – 1 FC Volendam
05-02-2010 Go Ahead Eagles 0 – 0 FC Volendam
29-01-2010 FC Volendam 0 – 0 Fortuna Sittard
22-01-2010 FC Oss 1 – 1 FC Volendam
18-01-2010 FC Volendam 6 – 2 Telstar
13-12-2009 FC Volendam5 – 0Haarlem
04-12-2009 FC Emmen 2 – 4 FC Volendam
30-11-2009 FC Volendam 0 – 1 De Graafschap
27-11-2009 RBC Roosendaal 2 – 2 FC Volendam

Na een groeispurt maakte ik de overstap van de amateurs naar de profafdeling van Volendam. Bij FC Volendam kwam ik met keeperstrainers te werken als Fred Elfring, Casper Smit, Jan Willem van Ede, Edwin Zoetebier en inmiddels met Dennis Nederlof. In het jaar onder trainer Peter van Ingen (FC Volendam A2) maakte ik een sterke ontwikkeling door.

Met dat elftal promoveerden we naar de Eerste Divisie. Na dit goede seizoen werd ik beloond met een plek in de A1 waarmee we in het seizoen 2006-2007 in de Landelijke Eredivisie uitkwamen.

We speelden in een competitie tegen onder andere Ajax, Feyenoord, PSV waar destijds jongens speelden als Royston Drenthe (Real Madrid), Eljero Elia (HSV), Evander Sno (Bristol City), Gregory van der Wiel (Ajax) en vele andere spelers die inmiddels zijn doorgebroken in het profvoetbal. We kenden een moeilijk jaar, maar desondanks wisten we ons via de nacompetitie te handhaven. Dit werd gevierd als een kampioenschap. Tijdens dit seizoen werd ik voor het eerst betrokken bij het eerste elftal van FC Volendam. Ik zat zelfs op de bank tijdens de gewonnen bekerwedstrijd tegen BV Veendam.

De volgende stap was Jong Volendam. Vanwege blessures en een roulatiesysteem kwam ik niet wekelijks aan spelen toe. Toch stond ik niet stil in mijn ontwikkeling en werd ik steeds vaker bij het eerste elftal van Stanley Menzo betrokken. Mede door blessures van mijn toenmalige collegas Raymond Homoet en Paul Kok werd ik op het einde van het seizoen 2007-2008 tweede keeper achter Jeroen Verhoeven. Hierdoor maakte ik het kampioenschap van dichtbij mee. Een schitterende ervaring voor een jonge jongen natuurlijk!

Na het kampioenschap sprak FC Volendam vertrouwen in mij uit door het aanbieden van een contract. Ik werd definitief lid van het eerste elftal dat in 2008-2009 uitkwam in de Eredivisie. Helaas moest ik na het tekenen van het contract toch even pas op de plaats maken. De club achtte mij nog niet rijp genoeg om in de Eredivisie als stand-in van Jeroen Verhoeven te fungeren. Trainer Frans Adelaar zocht naar een doelman met meer ervaring en trok Harmen Kuperus aan als tweede keeper. Slechts één keer zat ik bij de wedstrijdselectie, de uitwedstrijd bij NAC Breda. Na een zenuwslopende laatste speeldag degradeerde wij uit de Eredivisie.

Kort voor het einde van het seizoen had Manager Voetbalzaken Peter Wijker mij te kennen gegeven dat FC Volendam toekomst in mij zag en graag met me door wilde. Ik zou in eerste instantie de functie van tweede keeper gaan vervullen achter Jeroen Verhoeven. In zijn schaduw zou ik mij kunnen doorontwikkelen. Hier kon ik mij volledig in vinden en ik verlengde mijn contract bij Het Andere Oranje met twee jaar tot 2011.

De voorbereiding op het seizoen 2009-2010 is nog maar net begonnen als Ajax zich meldt voor Jeroen Verhoeven. Hij vertrekt naar de club uit Amsterdam en Theo Zwarthoed wordt aangetrokken als nieuwe eerste keeper. Door een blessure van Theo Zwarthoed maak ik eerder dan verwacht op 20 november 2009 mijn debuut voor FC Volendam in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Ondanks de 1-2 nederlaag word ik uitgeroepen tot Man of the Match.

Het is nog maar het begin van mijn, nog prille, carrière als profvoetballer. Ik ga mijn uiterste best doen om in voetsporen te treden van mijn vaders ome Jan, die behalve bij FC Volendam ook ooit het doel van Anderlecht en het Nederlands Elftal verdedigde.

Geef een reactie